Марк Твен: Малките момичета не хвърлят кал по братята си

Снимки Капка Кънева
С малките момичета трябва да се внимава. Те не са онези невинни същества, за каквито сме свикнали да ги смятаме. Могат да мятат кал по братята си и да им отнемат дъвките насила, подиграват се на учителките си, завиждат на приятелките си за хубавите кукли. Затова е наложително отрано да се подложат на старателно възпитание. Подходящо ръководство е създал преди 150 години Марк Твен. Нарекъл го е "Съвет към малките момичета". И ето какво предлага той като алтернатива на лошото поведение:
Вместо да хвърлят кал по дрехите на братята си, да ги залеят с вряла вода.
Не се подиграват с учителките си, освен при особено отегчаващи вината обстоятелства.
Не отнемат насила куклата на приятелката си, освен ако не са сигурни, че ще победят.
Вземат дъвката на брат си само срещу обещанието, че първите два долара и половина, които се носят по реката върху воденичен камък, ще са техни.

Убедена съм, че Марк Твен не е искал да създаде чудовища с шеговитите си съвети. В неговия век за момичетата е била отредена само една съдба - на бъдещи домакини. И били подготвяни само за такава роля. Затова текст като "Съвет към малките момичета" е звучал много странно по онова време. Той пише за тях като за същества със свободна воля, които могат да правят каквото си искат и да станат каквито пожелаят. Момиченцата могат да бъдат дори малко лоши и несправедливи понякога. И могат да го решат сами.

Дори и днес в някои общества момичетата нямат възможност да избират живота си. Случва даже и тук. Думите на Марк Твен обаче вече 150 години ни напомнят, че това може да се промени. Твърдят, че всеки може да бъде себе си, какъвто и да е полът му, и да разширим малко: свободата на избор не зависи от вероизповеданието, расата, сексуалната ориентация... Това го знаем от Твен, нищо, че в "Приключенията на Хъкълбери Фин" той използва думата негър. Защото в неговия речник тази дума означава друго, а момичетата никога не са само бъдещи домакини.

"Съвет към малките момичета" е по книжарниците в издание на "Лист" от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" в превод на Невена Дишлиева-Кръстева и с удивителните илюстрации на Капка Кънева.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.