По следите на мастилото и хартията



Озовахме се в легендарна книжарница. Вероятно единствената такава в света. Не беше случайно. Обикаляхме района около Нотр Дам половин час с адреса в ръка. Оказа се, че просто трябва да питаме в пърия срещнат магазин за джуджурии. Веднага ни посочиха верния ъгъл, към който се стичат поклонници от цял свят вече над 66 години. Ето това е мястото, за което избрахме да ви разкажем за Международния ден на детската книга тази година. И за още няколко други невероятни книжарници, нищо, че не са попили същия гениален ореол.

Наясно сме, че на 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris, France не се намира оригиналната Shakespeare and Co., създадена от Силвия Бийч през 1919 година. Била е на 12 rue de l’Odéon и е затворила врати през 1941 година заради нацистката окупация. В нея отсядали Джойс, Фицджералд, Хемингуей, Паунд, Елиът. И все пак днешната продължава традицията да е средище на англоговорящи писатели, поети и читатели. Нейните дървени подове са газили Бъроуз, Гинсбърг, Кортасар, Хенри Милър, Сароян и много други. Всеки начинаещ писател можел да преспива в книжарницата и да пише там, ако се съгласи на няколко условия: да прочита 1 книга на ден, да помага в продажбите за няколко часа, да напише 1 автобиографична страница. Досега са събрани над 30 хиляди CV-та на тези т.нар. tumbleweeds, сред които са например на Итън Хоук или Дарън Ароновски.

Първият етаж си е обикновена книжарница, на втория, до който води стръмна дървена стълба, са наредени диваните, които през нощта се превръщат в легла за мечтатели. Тихо е, защото винаги има четящи, и е забранено да се снима. Затова пък, ако ти се прииска, можеш да свириш на ненастроеното по желание на собствениците пиано. Или да се пъхнеш в малкия кабинет – бюро и стол, събран в куб метър и половина на метър и половина на метър и половина, и да напишеш нещо на старата пишеща машина или на ръка. Там оставихме и началото на разказ, който някой българин може да продължи някога.

В римския квартал "Трастевере" има малка книжарничка с подобен на Shakespeare and Co. дух. Ако минеш през него (това все пак е най-приятният път за стигане до Ватикана), няма как да не се натъкнеш на The Open Door Bookshop и няма как да не се изкушиш да влезеш. Малкото прозорче до входната врата е затрупано от стари и нови томове – от Библията до „Свобода” на Джонатан Франзен, а до него висят стара ръждясала пощенска кутия и саксии с цветя. Тази книжарничка също е основно за англоезични книги, а централно място в нея заема стара пишеща машина. Ако поровиш из купищата томове, можеш да си намериш много ценни издания. Детските са във вътрешното помещение.

Не знаем дали някой пътешественик някога е правил карта на книжарниците в световните столици на културата. Вероятно не, защото от нея биха се заинтересували само шепа маниаци. Но вероятно няма да има и нужда от такава. Книгоманите надушват миризмата на хартия и мастило отдалеч и сами намират добрите места. В Рим се натъкнахме на едно много специално място за почитатели на комикси съвсем близо до площад „Италия”. Собственикът на L'Aventure беше на видима възраст 70 години. Английски не знаеше, но пък беше съвсем наясно какво продава. Имаше изобилие от различни видове комикси и дори от музикални дискове с комиксово оформление. Ето от това място купихме подаръците за близките си.

В България също има няколко много специални места за продажба на книги. В София това са „Нисим” и „Български книжици”, а във Варна – „Параграф 22”.

Издирването ни на специални места за книги по света продължава.

Вижте миналогодишния ни текст за Международния ден на детската книга тук.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.