Дядо Коледа от Засмяната долина


Тази година Дядо Коледа тръгва от Засмяната долина. Шейната му теглят десет северни елена, а до него седят помощниците му – рилът Нютър, нукът Питър, тихият и бърз Килтер и феята Уиск, които могат да минават през стените. Натоварени са със страшно много подаръци, защото днес в света има милиони пъти повече деца, отколкото когато Клаус се е появил за пръв път в гората Бързи. И имат само една нощ, за да посетят всеки дом.

"Как малкият Клаус стана Дядо Коледа" от Лиман Франк Баум разказва личната история на прочутия старец. От момента, в който в гората го намира нимфата Несил, през годините във вълшебната гора Бързи и Засмяната долина, където се заселва, та до днес. В нея става дума за доброто, също като в "Магьосникът от Оз", книгата с която Баум е прочут в цял свят. Животът на Клаус напомня този на Буда Гаутама - също като него след щастливото детство сред безсмъртните вълшебни същества той вижда страданието по света и решава да се посвети на децата. Тогава започва да изработва играчки за най-малките. 

Клус е човешко дете, изоставено да умре в дивата гора. Страшната лъвица Шигра му дава да суче по поръка от великия Ак, владетелят на горите по света. А после ефирната нимфа Несил го осиновява. Малкият Клаус расте сред вълшебните същества и край тях в щастие и безгрижие става все по-добър. До момента, когато разбира, че съществуват и други от неговия вид, но техният живот е нещастен. Най-трудно е за най-малките. Затова Клаус започва да прави играчки. Посвещава на това целия си живот и спечелва мантията на безсмъртието. Затова и до днес шейната му прелита над света и той пуска в комините подаръци, а където няма камини, неговите помощници внасят пакетите през стените.

Историята на Санта Клаус идва у нас с илюстрациите на Дамян Дамянов, а това може лесно да се разпознае, дори името му да не беше върху корицата на книгата.

Малка забележка: Редакторът на тази книга е пропуснал за забележи, че в предпоследната глава феята Уиск веднъж е момиче, веднъж - момче.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.