Биатрикс Потър feat. Куентин Блейк


Този път не Алиса, а Кити е в чизми... ботушки. Но пък предварително пуснах Алиса да инспектира правилната употреба на разбойническия аксесоар. Всичко беше наред. И ето: тъмно е и някой се измъква от прозореца на втория етаж на къща и се затичва през храстите. Тази нощ Кити е тръгнала на лов отново.

Звучи като начало на история за професионалист, но всъщност следващите страници ще покажат, че ботушките не са единственото необходимо условие да си добър ловец.

"Кити в ботушки" е неиздавана история на Биатрикс Потър. Илюстраторката-писателка за деца дори не е нарисувала картинки за нея. Разказът е накъсан и на места се губи нишката на историята, все пак както и другите книги на Потър е приятна, но може би не чак толкова по английски остроумна. Вероятно част от умението на писателката да борави с думите се губи и в превода - преводачът не се е справил добре.

Важното обаче е, че тази книга все пак излиза на български и то в обичайното изключително полиграфично изпълнение, което познаваме и от десетте истории на Потър, които издателство "Труд" издаде преди години.

Различното този път е, че илюстрациите са на Куентин Блейк - художникът, който рисува историите на Роалд Дал. Признавам си, че предпочитам неговите пред тези на Биатрикс Потър.
Предговорът на "Кити в ботушки" също е написан от прочутия илюстратор. Както може да се предположи, той е бил много щастлив, че може да рисува история на Потър.
Но... тихо. Да видим какво ще се случи с Кити в тъмната гора.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.