Сава, Магнус, Вселената и всичко останало в първи клас


"Вселената се разширява. Сега ще ти обясня по-просто. В един момент тя може да започне да се свива и тогава всички ще умрем. Но не се страхувай, това ще стане след 200 000 години". Това си говорих в шестгодишния Сава само преди две седмици. Днес той е първолак. Но за него 15-и септември няма да е начало, след което ще учи буквите. Поне такова като за другите хлапета. Защото може да чете от тригодишен. Сега разгръща големи и дебели книги, но като съвсем обикновено дете (каквото той не е) ги предпочита с картинки. През последната година той ходи в Аржентина, в Гърция, из България и на още много хубави места. Познайте какво обаче му беше най-интересно? Носеше си го в багажа.

За него първият ден в първи клас идва по-скоро с копнеж за още интересни истории, които да прочете. Приятелите на родителите му се чудят какво ще прави Сава в първи клас, защото вече знае всичко - мина през страст към химията, физиката и астрономията. Интересни му бяха различните митологии, сега скандинавската. Майка му и баща му обаче са хитри, записаха го в Музикалното училище и той наистина ще трябва да учи здраво - да свири на виола.
Магнус Чейс определено е по-интересен от пейзажа навън
За първия учебен ден Сава разказа какво е прочел през лятото и коя е книгата, която най-много му е харесала.
Сава отдавна има и читателска карта
През това лято прочетох шест книги на Рик Риърдън от три различни поредици. Най-много ми хареса "Мечът на лятото", с която започва поредицата "Магнус Чейс и боговете на Асгард". Магнус - главният герой - е бездомен. Отива в един хотел, Валхала, който се оказва вход към отвъдното. Там среща една пророчица, която му разкрива, че е син на Фрейр - богът на природата, слънцето, нощта и други. Тогава Магнус тръгва на приключение с джуджето Блиц и елфа Харт, които е познавал още преди да отиде в хотела, и там среща бога на гръмотевиците Тор. Той им помага и ги праща при един великан. Великанът за малко не ги убива като отмъщение за смъртта на дъщерите си, но Магнус и приятелите му успяват да избягат и попадат в страната на джуджетата. Там се срещат с един стар враг на Блиц и двете джуджета се впускат в състезание по ковачество, в което залогът е главата на победения. Блиц печели, но никой не губи главата си. После героите отиват при вълка Фенрир с цел да предотвратят или поне забавят титаничната битка Рагнарок. Побеждават го и му слагат още по-здраво въже, с което да го държат. В епилога се разбира, че Локи (богът-злодей в скандинавската митология) е откраднал чука на Тор - най-мощното оръжие във Вселената. Може би Локи ще го използва на своя страна и ще се опита да победи самия Один (върховният бог). Локи е много лукав и може да ти се стори, че е от добрите, но всъщност е от тъмната страна. Нямам търпение да излезе втората книга от поредицата, за да разбера какво се случва. Първата книга много ми хареса, защото историята е непредвидима. Не се страхувах, че някой от героите може да умре, защото те могат да се съживяват след няколко часа. Не съм виновен, че викингите са си измислили такава митология.
Летищата явно са добре оборудвани за запалени читатели, поне в Рио де Жанейро
Но историческите забележителности не са

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.