Мечките в Сицилия танцуват и имат слабост към хазарт


Чували ли сте за чутовното нашествие на мечките в Сицилия? Походът им стигна и до нас, превзе България, дойдоха дори вкъщи. Въобще не се съпротивлявах. Поканих ги доброволно, както преди това отвориха границите за тях Нева Мичева, Виктор Самуилов, Марин Бодаков и Зорница Христова. Големите, тромави животни пометоха книжарниците и опустошиха доста спокойни вечери, които иначе щяха да бъдат използвани за висене пред компютъра, хапване в ресторант или може би взиране в екрана на телевизора.

Преди да се случи всичко това обаче италианският писател Дино Будзати зарязва журналистиката, писането на сериозни книги и другите си там занимания за възрастни и измисля мечешки истории. Първоначално забавлява с тях племенничките си, но след това ги събира в книга заедно с рисунките, които придружават разказите му. Така се появява „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия”.

Тази история на Будзати не е обичайна книга за деца. Няма сантименалност, липсват обичайните умалителни, с които повечето възрастни се опитват да приспособяват разказите си за малчугани, форматът няма нищо общо с този на приказките. Въпреки че има лош магьосник, чиито действия неочаквано са в помощ на добрите мечки, Велик херцог – суетен и грозен, трол, легендарно свирепо чудовище, морски змей, върколак, разни призраци, могъщ джин. Мечките са добрите в тази история, но имат и някои слабости като мързел, липса на кураж, алчност, коварство, комарджийство.

Най-общо Будзати разказва как мечешкият Крал Леонтий повежда поданиците си към човешките градове, за да ги спаси от глад през една люта зима. Тайната му идея обаче е да намери отвлечения си син Тонио. Косматото племе преминава през поредица от премеждия, от които се спасява с нечувана смелост или заради някои странни обрати. В края на пътешествието си намират и Тонио, но историята завършва по съвсем друг начин.

Най-хубавото в тази книга са илюстрациите на автора – това са най-красивите рисувани мечки, които съм виждала. Можеш да си оформиш паралелна история, ако четеш само текстовете към картинките. И е много приятно да държиш синята книга в ръцете си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.