Гери: Какво и как (не) прочетох през 2014 година

Обзорите са досадно, но явно необходимо нещо. Книжен Жор успя да предизвика измъченото откровение по-долу. Надявам се по сходен начин да се тормозят и Преслав Ганев от „Литературата днес”, Христо Блажев от „Книголандия” и Стефан Русинов от "Четох книга".

1. Любима книга – Е, как да отделиш само една.

2. Любим литературен герой – През последната година първенството държеше Стивън Дедалус като при Жор, но при мен той идва от „Одисей”.

3. Книгата, която препрочетох – Преди няколко месеца пак изчетох цялата поредица за муминтролите на Туве Янсон.

4. Книгата, която препоръчвах на всички – Досега не го направих, но ето, че моментът дойде. Прочетете „Алиса в Страната на чудесата”, ако не сте го направили досега.

5. Въображаемият свят, който искам да обитавам – Няма по-добър от света, който създаваме в главата си още от съвсем малки. А всяка добра книга прибавя цветови нюанс в него.

6. Любим (новооткрит) писател – Беше чудесно, когато открих Херман Хесе, но това беше много отдавна. Нови вече е трудно да намеря.

7. Любима нехудожествена книга – „Дао дъ дзин”.

8. Книгата, която ме разочарова – Когато си прочел много книги, си наясно какво да очакваш от всяка следваща. Така че разочарованията стават почти невъзможни.

9. Книгата, с която ще започна 2015 година – Като изключим книгата, която редактирам в момента, май от купа ще извадя първо „Врява и безумство” на Фокнър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.