Алфи и смелостта в Морското царство


Страшно е да излезеш гол и беззащитен пред публика. Тя ще оценява дали си изпял песничката си, казал стихотворението си или изиграл ролята си както трябва, ще следи за всяка твоя грешка и дори да сбъркаш, няма изход – вместо да избягаш, трябва да останеш до край и да мобилизираш всичките си сили. Това е ако си възрастен и можеш да си обясниш всички тези процеси. Но за децата този публичен и критичен свят е още по-страшен. Те усещат паниката, но не знаят откъде идва тя и как да се справят с нея.

Алфи трябва да изиграе ролята на Капитан Морска звезда в училищна пиеса. За момченцето това е непосилна задача. За щастие родителите му са мъдри хора и не насилват срамежливото си момченце да застане пред публиката. Когато то се отказва (и това не му е за пръв път), майка му го повежда на чудно пътешествие. Показва му морския свят – естествената среда, в която живее морската звезда, в костюма на която Алфи трябваше да застане на сцената. Сред морските обитатели момченцето забелязва малка боязлива рибка клоун, която бърза да се скрие сред водораслите. В нея детето открива своя герой – нейният страх се превръща в неговата смелост.

Авторката на книгата „Алфи и морското царство” Давина Бел си поставя за задача да напише книжка за стотиците малки момиченца и момченца, които трудно преодоляват страховете си. Най-важното, според нея, е родителите никога да не насилват боязливите си наследници – само тогава те имат шанс да преодолеят страховете си. Илюстрациите на Алисън Колпойс ще помогнат и на децата да го разберат.

„Алфи и морското царство” излиза на български с логото на издателство „Милениум” и в превод на Николета Руева.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.