Ако Пипи Дългото чорапче беше министър на туризма


Ако Пипи Дългото чорапче беше министър на туризма, а Юстуса от „Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер поемеше Министерство на образованието, щяхме да къмпингуваме на плажа без проблем, язденето на кон щеше да е основно средство за придвижване, а учениците и учителите нямаше да се чудят какво точно се иска от тях. Ако можех да избирам, Емил от Льонеберя щеше да е моят министър на културата – хем е творец с неговите дървени фигурки (почти като Вежди Рашидов), хем има нестандартно отношение към проблемите. Емил щеше да сложи шапкътъ, да грабне пушкътъ и да я опре в гърба на страшния крадец Врабчо (правете аналогии свободно).

Героите в детските книги рядко са идеализирани, имат доста трески за дялане, беладжии са, не спазват правилата, мечтаят за несъществуващи неща и все се забъркват в неприятности. Историите им обаче ги променят и често ги правят по-добри. Съвсем не като познатите ни хора във властта. Явно е, че използваните методи за справяне с проблемите в държавата не работят. И не само тук. Какво би станало обаче, ако някои от емблематичните герои от детските книги се озоват начело на изпълнителната власт?

Предполагам Юстуса ще се справи и с Министерство на вътрешните работи, неслучайно прякорът му означава справедливост от латински, но се сещам за друг герой на Кестнер, който би преборил още по-добре престъпността – Антон от „Антон и Точица”. Малкият герой е почти като Бойко Борисов – елиминира негодниците с юмрук в носа, но вероятно е с доста по-различна мотивация.

Представям си спортния министър бърз като Малкия Мук, с неговото умение да надушва фалшивото и да дава предимство на талантливите. Алиса знае, че всичко е относително и един път ще те заведе някъде, само ако знаеш къде искаш да отидеш. Нейните пътища, ако е министър на регионалното развитие и благоустройството, ще минават през най-приказните местности, а край тях ще се заселят най-мъдрите същества.


Лъвът от „Магьосникът от Оз” минава за страхливец, но винаги защитава приятелите си – Министерство на отбраната отива при него. За Братята с лъвски сърца няма граници, те знаят какво да правят, където и да се озоват. Като министри на външните работи ще осъществят контакт и с най-недостъпните чужденци. Единственият недостатък е, че заминат ли, може никога да не се върнат отново. Лукчо на Джани Родари ще се справи с Министерство на правосъдието – може да се провре навсякъде и да разбере къде е гнилото в системата. Освен това е смел, не се притеснява да се изправи срещу престъпниците и да сложи огледало пред лицата им. А след това да ги разплаче.

Министерство на здравеопазването веднага отива при Феята със сините коси от „Пинокио” – тя е грижовна, но строга, наясно е, че горчивото лекарство винаги върви с нещо за подслаждане. Пак правете аналогии на воля.

Министерството на околната среда и водите ще е по силите на героя на Ено Рауд Маншон, а зам.-министри ще са му Полуобувка и Мъхеста брада. Тандемът може да прочисти всяко място от вредители и е съвсем наясно от какво се нуждае природата – особено Мъхеста брада, който може да лежи неподвижно със седмици, докато се излюпят птичета в окосмението на лицето му.

Карлсон е красив и в разцвета на силите си, но най-много разбира от храни, затова Министерството на земеделието и храните идеално би му пасвало.

С предложението за министър на икономиката ми е най-трудно. Не ясно то с какво се занимава – особено сега у нас. Може би трябва да е някой с магически способности, за да успее да възроди вече убити производства в райони, в които хората нямат какво да работят. Хари Потър?

Предлагам за министър на енергетиката Незнайко, който е посещавал Слънчевия град – мястото с най-развито производство и най-невероятни източници на енергия, за което някога съм чувала. Мечо Пух би превърнал парите в гърнета с мед, ако стане министър на финансите. Вероятно с правилното им разпределение ще има проблем, но пък пчелният продукт никога няма да е виртуален и да изчезне в швейцарски кошери.

Правителство, съставено от измислени герои, може би не е възможно, но пък отбор детски писатели ще пренареди живота ни по различен начин.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.