Урок по оцеляване от Шакълтън


Ако на едно място се съберат биолог, метеоролог, художник, фотограф, физик, лекар, готвач, няколко механици, дърводелец, машинен инженер и десетина моряци, какво ще се случи? Най-малкото ще се натоварят на някой кораб и ще потеглят на далечно пътешествие. Поне до Антарктида. И дори да попаднат в плен на дебел паков лед, да им свършат провизиите, а от най-близкото населено място да ги делят близо 1500 км мразовит океан, ако ги води Ърнест Шакълтън и имат 69 кучета да им помагат, може да оцелеят повече от две години на най-студеното място на Земята. Точно така се случва с експедицията на Шакълтън преди 101 години. Сега Уилям Грей разказа историята с думи и картинки, а издателство "Рибка" я издаде и тук и така получихме тактилното удоволствие да докосваме най-приятната дебелокора книга, която, разбира се, не може да бъде отпечатана в България.


"Пътешествието на Шакълтън" е детска книга, но за необикновени малчугани. За такива, които искат да станат откриватели, вярват, че в света все още можеш да си намериш нещо свое, но само ако си упорит и смел. Уилям Грей ще ги научи, че дори да не постигнеш целта си, можеш да бъдеш герой. Шакълтън и неговата група смели пътешественици искат да прекосят Антарктида от край до край, защото дотогава никой не го е правил. Подготвят се много внимателно, тренират, но попадат в плен на леда, корабът им смлян и потъва и тогава водачът им решава, че най-важното е да оцелеят. Минават стотици километри по плаващия лед, носейки провизиите и лодките, налага им се да убият кучетата си, които вече са техни приятели. Стигат със спасителните лодки до най-близкия остров, а след това Шакълтън и още двама смелчаци потеглят отново на път, за да стигнат до най-близкото населено място - китоловната станция в Стромнес в Южна Джорджия, и да доведат помощ.


Всичко това Грей рисува внимателно - всичките 69 кучета, всеки член на екипажа, и най-дребничката част от багажа - бурета, чували с въглища, лодки, палатки, инструменти и мн. др., и такелажа на кораба "Ендюранс", показва какви са особеностите на кила, по какъв начин са подреждали провизиите във всеки момент от експедицията, как са пренасяли. Авторът не спестява на малките си читатели сложни думи като "паков лед" (големи ледени блокове, слепени от вятъра и морските течения), "фок" (главното платно на предната мачта на кораба), "утлегар" (наклонена греда, която стърчи отпред на носа на кораба) и др. Всички те обаче са обяснени в речника отзад. Така че когато дойде време да четат книги за пирати, да са наясно кое какво е.

Познавам едно момченце на 5 години, което вече знае тези думи. Сава прочете книгата съвсем сам.


П.П. Иска ми се книгата да беше по-добре редактирана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.