Плосък заек в плоска книга

Кликни на всяка снимка за по-голям размер

На улицата е смачкан заек. Откриват го куче и плъх и тогава започва цялата история. История, събрана в 36 страници, така че не очаквай нещо великанско.

И все пак! Струва си да прочетеш "Плоският заек" (изд. "Дамян Яков"), защото това не е поредната детска книга на цена от 4 лева. Липсва заплетен сюжет, няма скрити философски послания (или поне аз не откривам). Вместо това по хладен и почти безмълвен начин ни се предлага семпла и забавна история. 

За харесване са рисунките на г-н Оскаршон. Те са нещо различно. Без замах, не се усеща и страст у тях. Напротив - линиите са тънки и разкривени, сякаш идват от трепереща ръка. На мястото на художника си представям един доволно възрастен човек. И понеже на корицата пише само: "Запомнете името Бардур Оскаршон. Неговите книги не приличат на нищо друго, издавано за деца.", с читателско раздразнение отварям уикипедия и научавам: че авторът (също илюстратор) е роден едва през '72-ра; че за първи път публикува като дете в тийн списанието Barnablaðið и оттогава не се спира; че е създал няколко книги, сред които и тази.   

Звучи добре, нали? 

1 коментара:

petya каза...

ако в тази книга няма "философски послания", не знам в коя :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.