Пусни сърцето от бутилката

Ирландецът Оливър Джеферс е от онези странни типове, които главата хич не ги слуша. Историите му са лудешки, а рисунките, с които ги облича - пълни със закачки и намигвания. Но в книгите му не всичко е веселие, напротив, задължителна е онази хапка мъдрост/тъга/сериозност, която едва ли ще промени някого, но пък винаги е от значение. И в крайна сметка усмихва.
Кликни на всяка снимка за по-голям размер
Да вземем например The Heart and the Bottle, която излиза за първи път през 2010-а и е сред моите фаворити. Тази книжка с жълти корици разказва за малко момиче, любопитно и с жив интерес към всичко заобикалящо я. Питало за звездите, за морето, за животните, а отговорите идвали от порасналия мъж до нея. Един ден обаче момичето останало само, а болката от загубата била толкова голяма, че то решило да предпази сърцето си, като го сложи в бутилка. И тогава всичко се променило - звездите, морето, животните станали скучни, а бутилката натежавала все повече. Така било, докато се появил правилният човек, който да върне сърцето на мястото му. Няма любовен трепет, тази задача по много искрен и красив начин свършва едно дете.

Рисунките на Оливър са нежни, а на няколко места за техен фон са използвани стари фотографии. Финалният разтвор пък е същинска експлозия от възвърналите се любопитство, цветове, знания и емоции.

Шантавият ирландец не е издаван на български, но повечето му книги могат да се купят в оригинал от "Книгомания".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Алиса в чизми | 2014-2017. Всички права запазени.